RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok

Programok

A 2019-es év több világot érintő áttörés évfordulója, amelynek gondolatiságához és céljaihoz a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsolódik. A 2019-ben kialakított koncepcióval és jelmondattal – „A világ csodái – Felfedezések kora”) – kívánunk megemlékezni:

A Magellán vezette Föld körüli expedíció kereken 500 éve, 1519 szeptemberében indult útjára, és tagjai végül elsőként hajózták körbe a világot. Azután, mintegy 250 évvel később az ipari forradalom okozott átfogó társadalmi, gazdasági és technológiai változásokat. A felfedezések kora azonban még ma is tart, a hazai múzeumok a fesztivál idejére egyéni, ötletes és változatos programjaikkal csábítják felfedezésre és a csodák

megélésére a kicsiket és nagyokat. Mindehhez az alábbi tizenegy tematikához kapcsolódóan kínálnak színes programokat.

Budapesti programokra itt kereshet

Programok országszerte itt kereshetők

 

KIEMELT PROGRAMOK

Programok

1. TUDOMYÁNYOS TALÁLKOZÁSOK A MÚZEUMBAN

Természettudományi, technikai, ipari, gasztronómiai felfedezések és innovációk háttértörténetét ismerhetjük meg múzeumi környezetben az idei kiemelt fesztiváltematikához kapcsolódva rendhagyó tárlatvezetéseken és műtárgybemutatókon, műhelylátogatásokon, közös alkotóprogramokon.

Programok

2. A LÁMPÁS ÉN VAGYOK – TANÁROK NAPJA

A Pedagógusok világnapjához illeszkedve október 5-ére javasoljuk a kapcsolódó programok megtartását. Amennyiben egy településen több muzeális intézmény is megszervezi a Tanárok Napját, javasoljuk, hogy a programokat egymással összehangoltan - közös helyszínen vagy csúsztatott kezdéssel - a környékbeli iskolák és óvodák munkatársait is bevonva tervezzék meg. Ez lehetőséget biztosít a pedagógusoknak, hogy egyszerre több intézmény kínálatával is megismerkedjenek. A börze jellegű esemény egyúttal a személyes kapcsolatépítésre is alkalmat teremt. 

Programok

3. ÓVODAPEDAGÓGUSOK NAPJA
A program célja, hogy az óvodapedagógusok megismerjék, hogy miként tudnak a múzeumok az óvodai neveléshez kapcsolódni, továbbá, hogy az óvónők egy kötetlen, oldott hangulatú programon találkozzanak, megosszák egymással tapasztalataikat, kapcsolatokat építsenek, és információkkal gazdagodjanak. Az esemény fontos előzménye lehet a későbbi közös munkának, ezen kívül tartalmas kikapcsolódást is nyújthat. Az esemény aktualitását az óvodapedagógusok ünnepi eseménye, a Brunszvik Teréz emlékét őrző - Teréz Nap (október 15.) adja.

KÖZÖNSÉGPROGRAMOK

Programok

4. 16 +  –FELFEDEZŐK NYOMÁBAN
A 2015-ben nagy sikerrel bevezetett tematika kapcsán a hangsúly a krimik világát idéző interaktív nyomozós feladatokról idén az éves mottóhoz („A világ csodái – Felfedezések kora!”) illeszkedve a felfedezésekre tevődik át, főszerepbe a felfedezők kerülnek. Játékos megoldásokkal, kisérletekkel tarkított, meghökkentő társas interakciókkal és élményszerű tudásátadással szeretnénk a korosztály számára megkönnyíteni a egy-egy múltbeli innováció  tudásanyagba való beillesztését. Egzotikumok és ritkaságok, Kolumbusz távcsöve, hordható művészet LED-technológiával, alumínium a sci-fikben?! Kalandorkedvű kamaszoknak minden, ami előremutató, és amit érdemes személyesen is felfedezni!

Programok

5. PINCÉTŐL A PADLÁSIG
A program lehetőséget nyújt a színfalak mögé történő bepillantásra, a múzeumi kulisszatitkok megismerésére, eddig ismeretlen vagy szokatlan múzeumi tevékenyégek felfedezésére. Az intézmények számára ezzel lehetőség nyílik bebizonyítani, hogy a múzeum nem csupán kiállítási helyszín; a háttérben kutatások és műhelymunkák biztosítják azt, hogy a tudás és a tárgyak a jövő generáció számára is elérhetőek és ezáltal a különböző korok még inkább megérthetőek legyenek.

Programok

6. UTAZÓ MÚZEUM
A múzeum értékeit felmutató, a múzeumba csalogató programban a múzeum munkatársai kilépnek az intézmény falain kívülre.

Szomszédolás
A múzeum munkatársai elviszik a kiállítást, egy-egy műtárgyat, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást egy másik intézmény potenciális látogatóihoz, hogy maguk is befogadójává válhassanak egy szomszédos intézmény produktumának. 

Múzeum a bőröndben
A program keretében a kiállítás, múzeumpedagógiai programok, múzeumi foglalkozások, gyakorlati bemutatók, előadások lépnek ki a múzeum falai közül – utcára, óvodákba, iskolákba, közösségi helyszínekre, áruházakba. A program célja továbbá, hogy azokhoz is eljussanak a múzeumi értékek, akik nem tudják valamilyen ok miatt (betegség, hátrányos helyzet, anyagiak hiánya, stb.) felkeresni az eredeti helyszínt.

Programok

7. MÚZEUMI SZÜNETELŐ

A 2016-ban sikerrel bevezetett tematikához kapcsolódó múzeumok az iskolai őszi szünet idején (október 26. és november 3. között ) különböző érdekes programokkal várják a családokat vagy a szünetelő gyermekeket. Tedd csodálatossá az iskolai őszi szünetet! A családi naptól kezdve a rendhagyó múzeumi napközis táborokig minden adott a minőségi szabadidő múzeumi környezetben való eltöltéséhez.

Múzeumi Éjszakázás

Gyerek fejjel
Múzeumpedagógiai, tematikus foglalkozás (filmvetítés, múzeumi mesék, szerepjáték, vetélkedő, elemlámpás tárlatvezetés), ami akár múzeumi bent alvással is társulhat, hiszen a múzeum egy varázslatos hely, ahol bármi megtörténhet.

Felnőtt fejjel 
Az esti múzeumlátogatás felnőttek számára is izgalmas lehetőségeket hordoz. Igazi kulturális kikapcsolódás a fárasztó, munkával teli nap után! 

Programok

8. MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ
Jeles napokhoz kapcsolódó programok, őszi hangulat a múzeumok tálalásában - szórakozás és kikapcsolódás műfaji korlátok nélkül.

Programok

9. SÉTÁLJ, GYALOGOLJ, BRINGÁZZ VELÜNK! - ÖRÖKSÉGI BARANGOLÁS

Kirándulások, felfedezőtúrák élményszerűen és egészségtudatosan a helyi építészeti gyöngyszemektől a gasztronómiai különlegességekig. A programmal erősíteni kívánjuk a múzeumok és településük kapcsolatrendszerét, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését.

 Programok

10. SZAKMAI MÚZEUMI PROGRAMOK

A rendezvénysorozat nem csak a nagyközönségnek szól, múzeumi és kulturális szakemberek számára is számos lehetőséget biztosít a tudáscserére és -bővítésre. Kiállításokhoz kapcsolódó szakmai programok, előadások megszervezése mellett, új módszerek, eszközök megismerésére és kapcsolatteremtésre is lehetőséget adhat egy ilyen nagyszabású rendezvény.

A múzeumok teljes programkínálata  itt kereshető:

Programok

 

 

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2018MŐF 2017MŐF 2016
Nemzeti Kulturális Alap